Axes are Back Home

On that same business trip, that is the trip was for taking care of business, I stopped in on

the miller preparing up barrel staves.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Riven barrel staves

The growth pattern was a surprise to me ’till I learned there are different standards depending on what goes in there.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Fast growth rate

And what I was looking at were the stave material from which whiskey barrels would be made.

At the mill they were also sawing

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Sharpening workshop

A visit to a fellow shingle maker down there where they also choose for chestnut though their way is not my way.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
The vertical stand, 100 years I got told and I believe it too.

A sort of stock knife is the way they make all those fancy shaped shingles.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Shinglemaker’s stock knife

Of course we went to the smid to get some worn out tools recharged with good steel and while there Bernard fixed me up a nice gift.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Bernard getting some power welding in on the spot

From off that day Bernard was starting in on full-time work as blacksmith in his new forge. He’ll be working on some mix of production: axes, knives, bark spuds and other cutting and woodworking tools, beyond this work, because let’s face it, all the kids are doing that these days, Bernard will specialize in repairing old cutting tools where his expert understanding of all the steels will set him apart. I myself have left him with three old axes.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
old high quality stock

At the weekend we had one bad-weather & one good-weather day, one crooked, stringey-fibered, tough old oak stem and one fine stem that got worked on.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
A bit of a show with wood

We did make our own conclusion in agreement with the two old sawyers who had stopped by to discuss the matters and that is oak will work better in all aspects once it has had two years of aging in the woods after felling, in the same way as a good Scotch Whiskey will after time in those fast-grown-oak barrels.

 

BDS,

 

E.dB.

Advertisements

6 comments

  1. Hello Ernest,
    Hope you had a good time,
    Now it’s time to prepare for the hewing in Enter. Last Friday we have chopped down 2 Plataan 2 Cipres and one Moeraseik. The Cipres is a little rotten inside. Do you think the Plataan will work well or is the Eik ok to? I will sent you some pictures so you can choose.

    Greetings Gerald

  2. The smid in France has the kantbijl van Hans Arnold and will do a repair then he can use it for working this time in Enter. Further, after some sharpening, everything is ready for hewing. As I wrote, Eik is best twee jaar na het kapen dus die kan beter blijven liggen tot een andere keer. Als de cypress niet goed is kunnen wij hem misschien als stellage gebruiken?

  3. Hallo Ernest,
    ek kry sommer lus en skryf in Afrikaans…
    Jy skryf dat eikehout beter is nadat dit twee jaar in die woud gelê het. Wat gebeur in die tyd met die hout en in water opsig kan n mens beter daarmee werk?
    Groete
    Frederik

  4. Voor het grootst deel kan ik dat wel begrijpen wat jij schrijft Frederik alhoewel zelf gewoon Nederlands is voor mij een uitdaging. Maar goed, het gaat over eikenhout die moest een tijd liggen voordat hij werd verder bewerkt en daar ben ik een grote voorstander van. Een paar jaar terug heb ik een grote partij eiken kroonhout als kachelhout gekocht. Wat een bende was dat om te kloven. Die hout was zo gedraaid van binnen en hij wil niet loos laten. Nu twee jaar later gaat het veel beter. Ook heb ik het gemerkt tijdens het kantrechten dit jaar op de markt in Montmarillon. Wij kreeg van de gemeente een stam eik vers uit het bos. Hij was heel taai en dradig van binnen en moeilijk hout. Ook twee van de oude zaagers die langs kwamen zie dat toen ze in de zagerij werkte merkt ze dat later was er meer hout gekaapt buiten het gewoon kapseizoen en meteen naar de zagerij gestuurde en er een duidelijk verschil was tussen die hout en hout wat volgens de oude gewoontes twee jaar in het bos na het kapen had kunnen liggen ook was dat hout ingepakt met koemest om de vocht te bewaren.
    Volgens mij in de twee jaren tijd begint het hout te ontspannen en het inwendig structuur begint loose te laten nadat het hout van zijn voeding is afgesneden. Meer over kan ik niet zeggen want ik ben geen bioloog alleen dat het voor mij in de prachtijk bewezen is meerder keren. Een ding wil ik kort toevoegen en dat is als je een mooi stam heb met concentrische jaaringen en recht groei zoals ze dat in Denemarken kweken dan maakt het minder uit want dat sort hout is makkelijk en probleemlos te bewerken ongeacht de omstandigheden.

    Dat was moeilijk, hopelijk is het enigszins te begrijpen.

    Oh yeah, I think you ask about watering wood which is another thing altogether but in many cases can improve the workability and stability and durability though the species makes a difference for example elm is improved a great deal by watering it for up to 20 years but watering maple would ruin it.

  5. Ernest,
    thank you very much for your explanation.
    The only way I used oak until now was either already sawn and dried or in small diameters of fairly straight grown and winter felled but still green wood. Therefore I was quite interested about your experience. I also met somebody who makes pergolas from thinner oak wood. He leaves the stems out in the woods for several years so that the sapwood starts to decay. According to him it then is much easier to remove the sapwood because it is brittle and softer.
    Cheers, Frederik

  6. I have been working sweet chestnut stems now for three years and last time I have noticed also that the sap wood comes off with ease and is the way your friend describes.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s